03-04-2009

De grote stap: je emigreert naar Spanje

Er komt nogal wat kijken bij een emigratie. Niet alleen praktisch gezien, maar ook vooral emotioneel is het een grote stap. Je gaat je vaderland verlaten, het land waar je alles vertrouwd is, je familie en je vrienden wonen, en kiest in feite voor een onzekere toekomst. Zal alles gaan zoals je je in gedachte had?

In het begin kan het dat je maar moeilijk je draai zult vinden. De cultuur, de taal, de mensen zijn anders. Je hebt niet meteen nieuwe vrienden, je kunt onverwachte tegenslag krijgen, het gaat niet zoals je je voorgesteld had, je krijgt last van heimwee. Je gaat twijfelen over of je er wel goed aan gedaan hebt. Maar je zult moeten doorzetten. Dat is het enige wat je uiteindelijk zal doen slagen.

Er zijn mensen, die als expats naar Spanje komen, en dat is op zich al een stuk gemakkelijker, want je hebt dan al werk en meestal ook een woning. Maar niet iedereen overkomt het op deze manier dat ze hier terecht komen. Je kunt willen studeren, naar Spanje komen omdat je op iemand verliefd bent of met iemand wilt trouwen.

Deze blog beoogt van nut te zijn bij de praktische kant van het emigreren naar Spanje. Hopelijk zijn de tips en de links, die erin staan, ook voor jou an nut. En kijk anders ook eens op de Spanje blog >>, zodat je het land alvast wat beter kunt leren kennen. Natuurlijk is het niet hetzelfde als er zelf zijn, maar het is in ieder geval alvast wat.

En mocht je echt psychische begeleiding nodig hebben bij je emigratie, kijk dan eens bij bewustemigreren.com.

Zie ook:
Registratieplicht in Spanje.
Werken in Spanje: rechten en plichten