21-11-2000

Huizen in Spanje: makelaars

Huis huren
In het geval dat u een huis wilt huren via een makelaar in Spanje, wordt er vaak één maand huur in rekening gebracht. Dit boven een borg en het vooruitbetalen van een maand huur aan de verhuurder ter bescherming van diens belangen. Dit is omdat er weinig rechtsbescherming is wat wanbetalers betreft.

Als u voor korte termijn een huis wilt huren kan het mogelijk voordeliger zijn om dit via een particulier te doen, om makelaarskosten te besparen. Ook dan is het van belang dat er een huurcontract wordt opgesteld.

Huis kopen
Het kan zijn dat dezelfde huurwoningen, maar ook koophuizen bij verschillende makelaars in Spanje worden aangeboden. Daarom is het aan te raden om bij diverse makelaars te kijken of het huur/koop huis van uw voorkeur daar mogelijk voor een lagere prijs wordt aangeboden. In het geval dat u een huis gaat bezichtigen met een makelaar, vraagt de makelaar u achteraf om een bewijs van bezichtiging te ondertekenen. Vaak staat er op zo’n bewijs dat u indien u het huis zou willen kopen, dat via de betreffende makelaar dient te doen.

In het geval u een Spaans document moet ondertekenen en u spreekt de taal niet is het zeker aan te raden om een vertaler in te huren. Dit kan gebeuren wanneer u ertoe besluit om een huis te kopen. Dan moet nl. een aanbetaling worden gedaan wat gepaard gaat met het wederzijds ondertekenen van een meestal zelf opgesteld document. De uiteindelijke koop gaat via een notaris. Let bij het opstellen van beide documenten op dat de verkoper u niet de kosten van de verkoper (de zg. 'plusvalía) wil laten betalen. Kosten voor de koper kunt u overigens ongeveer inschatten op zo'n 9 a 10% boven de kooppprijs.

Huis verkopen
Als u uw eigen huis in Spanje wilt verkopen of verhuren, dan kunt u er ook voor kiezen om één of meerdere makelaars in te schakelen. Indien u zelf uw huis verkoopt of verhuurt heeft dat als voordeel dat u dan geen makelaarskosten hoeft te betalen, wat betekent dat de prijs lager is en gunstiger in de markt zal liggen. Indien u uw woning in Spanje wilt verkopen of verhuren dan is het verstandig om een aantal goede foto’s van uw huis te maken zodat een evt. koper die kan zien voordat hij/zij ertoe besluit het te bezichtigen. Die foto's kunnen bv. op Internet staan. Op Spanje heb je bv. de website idealista.com, waar veel huizen worden aangeboden.

Opgepast!
In Spanje kan iedereen die dat wil, makelaar zijn, want er zijn geen diploma’s voor nodig om dat vak uit te oefenen. Daarom is het verstandig om niet op de eerste beste makelaar te vertrouwen. U kunt ook kiezen voor Engelse en zelfs Nederlandse makelaars in Spanje, vooral aan de kust.

Naast het verkopen of verhuren van een huis in Spanje, kan het zijn dat makelaars ook nog andere diensten aanbieden,zoals het aanvragen van een NIE nummer, advies m.b.t. het inhuren van bijvoorbeeld een bouwkundige, ingenieur of bouwbedrijf etc., een bestemmingsplan en een uitreksel in het kadaster opvragen.

Makelaars hebben zo hun eigen tarieven en systemen om die te berekenen. In principe rekent men in Spanje een bepaald percentage over de verkoopprijs van een huis. Meestal wordt zit in de vraagprijs inbegrepen, wat betekent dat u het uiteindelijk wel zelf betaalt.