13-02-2002

Studeren in Spanje

Als je wilt studeren in Spanje dan is er een ruime keus aan >>universiteiten. Elke regio beschikt over minstens één universiteit en in de regio Madrid zijn er zelfs tussen openbare en privé-universiteiten in totaal vijftien.

Studiefinanciering
Voor studiefinaciering bij studeren in Spanje kmoet je je melden bij de >>IB-groep. Er zijn namelijk voorwaarden verbonden aan het behoud van je studiefinanciering gedurende je tijdelijke studie in het buitenland.

Erasmus

Leven Lang Leren Programma (LLP) is een Europees programma, een onderdeel daarvan is Erasmus. Voor studenten die in het buitenland willen studeren zijn er subsidies beschikbaar. De subsidies worden aan verschillende opleidingen verstrekt die een EUC (Erasmus University Charter) hebben en deze kunnen dan weer een beurs uitreiken aan studenten die willen studeren in het buitenland. Het EUC heeft als doel om studenten de mogelijkheid te bieden om in een ander land in Europa te studeren. Daarbij worden vakken die gevolgd zijn erkend in andere landen.
Als je van plan bent om in het buitenland te gaan studeren en je zou graag gebruik willen maken van een beurs van het Erasmus programma, dan kan je even >>hier kijken hoe dat gaat.
Één van de onderdelen van het LLP is de >>Erasmus Intensive Language Courses. Deze talencursus duurt 6 weken en gedurende deze cursus leer je een taal, van één van de landen die deelnemen aan het LLP, en meer over de cultuur en gewoonten in dat land.

Als je in Spanje wilt studeren en de duurtijd zal langer zijn dan 3 maanden, hoef je geen registratiecertificaat te hebben. Over het algemeen dient men in het bezit te zijn van een document dat bewijst geeft ingeschreven te zijn aan een Spaanse onderwijsinstelling, uitgegeven door die instelling zelf met de vermelding van de duurtijd van de studie. IOmdat Nederland een wederkerige overeenkomst heeft met Spanje heb je recht op de nationale sociale zekerheid en is het afsluiten van een private ziekteverzekering niet nodig. Wil je naast de studie een part-time baan nemen, dan heb je als E.U.-onderdaan wel een NIE-nummer nodig en een registratiebewijs.

(Foto boven: De voorgevel van de Universiteit van Alcalá van Henares).