16-06-2000

Een hypotheek in Spanje

Als Nederlander kun je een Spaanse woning financieren bij een Spaanse bank. Zelfs met een Nederlandse salarisstrook of een jaarrekening van je eigen bedrijf. Let wel op; er zijn banken die verplichten dat je alle documenten (beëdigd) laat vertalen. Dat kan een kostbare zaak worden. Er zijn ook internationaal georiënteerde banken die dit niet eisen. Deze banken zijn vaak ook pragmatischer bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag wat meestal tot een positief resultaat leidt.

De hypotheekvoorwaarden in Spanje verschillen toch wel iets van Nederland.

De grote verschillen zijn:
- Rente type
- Hoogte van de hypotheek
- Hypotheekvorm
- Looptijd in combinatie met leeftijd

Rente
De rente is in Spanje doorgaans variabel. Spaanse banken hanteren het 12- maands Euribor tarief met een vaste opslag. De rente wordt jaarlijks herzien en jaarlijks vastgelegd op basis van de stand van het Euribor op de herzieningsdatum.
Vaste rentes worden wel aangeboden, echter de percentages zijn relatief hoog en er is altijd een hoge boete wanneer de hypotheek eerder dan aan het einde van de looptijd wordt afgelost.

Hoogte van de hypotheek
In de regel kan er tot maximaal 70% van de koopsom of taxatiewaarde (de laagste waarde wordt als uitgangspunt genomen) gefinancierd worden.

Woont u al langer in Spanje en verdient u Spaans inkomen en doet u ook netjes jaarlijks Spaanse belastingaangifte aangifte, dan kan er ongeveer tot 80% gefinancierd worden.

Afhankelijk van situatie, hoe hoog je inkomen en je (hypotheek- of huur) lasten zijn, wordt het financieringspercentage vastgesteld.

Hypotheekvormen
Er zijn slechts twee hypotheekvormen waartussen u kunt kiezen in Spanje. De meest voorkomende is een annuïteitenhypotheek, waarbij u maandelijks rente en aflossing betaalt.

De tweede is een aflossingsvrije hypotheek. Niet iedereen komt in aanmerking voor deze hypotheek, voor meer vragen hierover kunt u zich wenden tot een Nederlands hypotheekkantoor in Spanje, genaamd Hypotienda, info@hypotienda.com.

Looptijd
Afhankelijk van de leeftijd van de hypotheekaanvrager wordt de looptijd vashttp://www.blogger.com/img/blank.giftgelegd. Hierbij wordt er gerekend met een eindleeftijd van 75 jaar. Dus wanneer je 55 jaar bent is de maximale hypotheek 20 jaar.

Voor meer informatie of advies over hypotheken in Spanje, raadpleeg Hypotienda een Nederlands hypotheekkantoor in Spanje www.spanjehypotheek.com
en www.hypotienda.com
.

>>Andere verzekeringen in Spanje.