16-06-2001

Hoe verzeker je je in Spanje?

Kan je als Nederlander in een goed verzekerde Spaanse auto rijden? Wat moet je doen als er is ingebroken in je mooie Spaanse stulpje? En als na een heftige Spaanse regenval alles ondergelopen is, moet dat natuurlijk gerepareerd worden. Hoe krijg je dat voor elkaar? Met de juiste route in verzekeringsland wordt het leven een stuk onbezorgder.

Autoverzekering
Als Nederlander kan je een auto kopen en verzekeren in Spanje. Zelfs de opgebouwde schadevrije jaren tellen mee om een korting op de jaarpremie (tot maximaal 60%) te krijgen. Dat is snel verdiend! Maar let op: niet alle maatschappijen doen dit, meestal alleen maatschappijen die gericht zijn op buitenlanders.
De meeste maatschappijen bieden een gratis wegsleepdienst bij autopech aan en bij een sterretje in de ruit kunt u dit gratis laten maken, met behoud van uw no-claim jaren.

Huisverzekering (opstal- en inboedel)
Natuurlijk is het belangrijk om je huis tegen brand, weersinvloeden en diefstal te verzekeren. De inboedel hoort hierbij, net als een WA verzekering die ook standaard in dit pakket zit. Niet onbelangrijk als u bijvoorbeeld waterschade veroorzaakt bij de benedenbuurman door een gesprongen waterleiding.
Gaat u in de campo, het "platteland", wonen, dan moet je goed opletten of de verzekeraar in kwestie ook huizen verzekeren die gekenmerkt worden als despoblado.

Particuliere ziektekostenverzekering
Laat je goed informeren over het zorgsysteem in Spanje, want dit werkt anders dan in Nederland. Met name wanneer je een medisch verleden hebt of dure medicijnen slikt. In het artikel Gezondheidszorg in Spanje in dit nummer, lees je hoe dat in Spanje wordt geregeld en op welke zorg je recht hebt.
Om alle rompslomp rondom de publieke zorg te vermijden sluiten buitenlanders (en in toenemende mate ook de Spanjaarden) een particuliere ziektekostenverzekering af in Spanje. Bij de particuliere zorg kan je gebruik maken van privé ziekenhuizen, doktoren en specialisten. Er bestaan zelfs mogelijkheden om in Nederland behandeld te worden met een Spaanse ziektekostenverzekering.

Reisverzekering
Onmisbaar wanneer je in Spanje woont en op reis gaat is de reisverzekering. Ben je een regelmatige reiziger dan raden we je aan om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering vergoedt onder andere het verlies van documenten en bagage, annuleringen en medische kosten.

Tip in geval van schade
Moet je een beroep doen op je verzekering omdat je schade hebt aan je auto of huis, raadpleeg dan een tussenpersoon. Een tussenpersoon staat tussen de maatschappij en de klant in en begeleidt de afhandeling van de schade tot aan uitbetaling. De taalbarrière wordt overbrugd bij de vertaalslag van de situatie, waardoor de schade snel en efficiënt wordt opgelost.

Voor informatie hierover kijk op de website van Hypotienda, specialist in financiële dienstverlening op het gebied van hypotheken en verzekeringen in Spanje: www.hypotienda.com

Lees ook: >>Een hypotheek in Spanje