24-08-2002

Het onderwijs in Spanje

In Spanje zijn kinderen schoolplichtig van 5 tot 16 jaar. Voor de leeftijd van 5 jaar is er kleuteronderwijs (Infantil).
Het schooljaar loopt van half september tot ongeveer 20 juni. Schoolvakanties zijn er met Kerstmis (twee weken), ongeveer een week Pasen (Semana Santa) en de zomervakantie (juli en augustus en een groot deel van september). Verder zijn er feestdagen, waarvan er enkele niet in de werkkalender voorkomen.

Behalve openbare scholen zijn er ook dure privé scholen. Er zijn ook half gesubsidiëerde privéscholen, de zg. Concertadas, waarvoor men minder inschrijvingsgeld en maandelijkse kosten dient te betalen. Het nadeel van deze scholen is dat de subsidies afhangen van de resultaten van de leerlingen en dat daar -om die subsidies niet te verliezen- nog al eens mee gesjoemeld kan worden. Later tijdens de zg. Selectividad, het toelatingsexamen voor de Universiteit is dat dan pas merkbaar.


In 2010-2011 wil Spanje zich volledig hebben aangepast aan het nieuwe globaliserende Plan Bolonia >> van de E.U. (de zg. Verklaring van Bologna). Het universitair onderwijs wordt dan onderverdeeld in twee delen, een undergraduate (bachelor) en een graduate (master) deel. Het eerste deel zal dan drie jaar duren in het geval van wo-onderwijs en vier jaar bij hbo-opleidingen en het tweede deel één of twee jaar. Om op de master-opleiding te komen wordt het eindresultaat beoordeeld. In sommige gevallen is er om op de master-opleiding te komen ook een schakelprogramma (of pre-master) te volgen. Deze studie kan één of twee jaar duren.
De bachelor-studie kan als het eindpunt van de studie gezien worden, maar dat is voor een wo-studie niet aan te raden.

Op dit moment wordt daar door vele leerlingen en leraren tegen geprotesteerd. Hun kritiek is dat het niveau van het onderwijs achteruit zal gaan, vanwege het uitvlakken van een meer geïndividualiseerd karakter, en dat het onderwijs aan de andere kant meer elitair, want duurder zal worden (in het bijzonder het tweede (master) gedeelte van de studie, die niet door de overheid bekostigd zal worden.