20-01-2010

Spaanse nationaliteit aanvragen

Als inwoner in Spanje heeft ue na een bepaalde tijd het recht om de Spaanse nationaliteit aan te vragen. Het algemene vereiste is een wettelijk en ononderbroken verblijf van 10 jaar. In vele gevallen kan deze periode tot 5, 2 of zelfs 1 jaar gereduceerd worden, bijvoorbeeld bij personen die asiel hebben, bij sommige nationaliteiten zoals Zuid-Amerikanen, bij echtgenoten van Spanjaarden en mensen die in Spanje geboren zijn.

De bevoegde overheidsinstelling voor staatsburgerschap is het 'Ministerio de Justicia' en de plaats om een aanvraag in te dienen is het 'Registro Civil'. U moet wel van de nationaliteit van je eigen land afzien tenzij u uit Latijns-Amerika, Portugal, Filippijnen, Equatoriaal Guinea of Andorra afkomstig bent. Het is gebleken dat de landen over het algemeen deze informatie niet met elkaar delen, dus sommige mensen behouden hun oude nationaliteit, maar er kleven zeker risico’s aan.

Om een aanvraag voor Spaanse nationaliteit in te dienen, moet u de volgende documenten meebrengen:
- uw geboortecertificaat
- een consulair certificaat over uw voormalige nationaliteit, strafblad en militaire status in het vaderland
- een certificaat van het Spaanse strafblad
- een politiecertificaat dat de verblijfsduur in Spanje verklaart
- inschrijving bij het Spaanse gemeentehuis

De voordelen van Spaanse nationaliteit zijn een Spaans paspoort en stemrecht. U heeft ook het recht in elk land van de Europese Unie te werken en wonen. Als EU burger heeft u ook speciale toegangsprijzen voor musea en andere instellingen.