09-12-2001

Aantal Spanjaarden in Nederland verdubbeld

Volgens een artikel in het Financiëel Dagblad van 7 februari 2011 is de migratie van Spanjaarden naar Nederland verdubbeld sinds het begin van de economische crisis bijna is verdubbeld. De krant geeft cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weer en concludeert daaruit dat het vooral gaat om jonge, hoogopgeleide mensen, die betere carrièremogelijkheden zien in Nederland. Het gaat vooral om alleenstaande twintigers en dertigers.

Tussen 2007 en 2010 steeg ieder jaar het aantal Spanjaarden dat naar Nederland emigreerde van 1509 naar ongeveer 2750 mensen, wat een toename is van van 80%. Dat de Spanjaarden voor Nederland kiezen heeft te maken met het feit dat de werkloosheid in Nederland met 4,4% één van de laagste is binnen de Europese Unie. Die in Spanje is bijna 25%, waarbij de jeugdwerkloosheid zelfs 42% is.

Aan de andere kant ondervindt de industrie in Nederland -vooral in de metaalelektro- steeds meer hinder van een toenemende spanningen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Personeelstekorten belemmeren een productiegroei en er is een grote vraag naar arbeid ontstaan, die men enige tijd lang probeerde op te lossen met arbeiders uit nieuwe E.U.-landen.

De Spaanse industrie is echter traditioneel sterk in machinebouw, automobiel- en luchtvaartindustrie en heeft door de crisis grote klappen opgelopen. I.t.t. Nederland worden daar nog altijd nieuwe gekwalificeerde arbeidskrachten opgeleid, met als gevolg gekwalificeerd en ervaren personeel. Deze worden op dit moment steeds meer aangetrokken.