12-09-2000

Veel goedkopere huizenmarkt in Spanje

Nederlanders en Belgen zijn ondanks de crisis nog steeds geïnteresseerd om in Spanje een (eerste of tweede) huis te kopen. De huizenprijzen zijn in Spanje de afgelopen jaren flink gedaald, vooral aan de kust. Dat komt omdat de Spaanse huizenmarkt -overal maar vooral daar- stil is komen te liggen.

Veel Engelsen verkopen hun tweede huis, omdat de hypotheek in euro's hen te hoog is met de gedaalde pond. Maar het komt ook voor dat bv. een projectontwikkelaar appartementen aan een investeerder had verkocht die eerder 30% aanbetaalde, die later niet kon betalen en zijn verlies nam. Zo kan een overaanbod zijn ontstaan en een ingezakte vraag, waardoor ook een projectontwikkelaar de appartementen met korting moet en kan verkopen. Tevens worden aanbetalingen, die mensen de zich uit een bouwproject terugtrekken, vaak als korting gegeven. Vroeger werden deze gewoon terugbetaald, maar tegenwoordig zijn projectontwikkelaars bang om met teveel huizen te komen zitten. Dit alles maakt dat prijzen zeker 30-40% lager zijn dan toen ze in 2007 nog op hun hoogtepunt waren.

Tragisch
Tragisch is wanneer mensen door werkloosheid hun hypotheek niet meer kunnen betalen en worden gedwongen die tegen veel lagere prijzen te verkopen, voordat de bank in actie kan komen. In sommige gevallen kan dat niet eens omdat bij verkoop de hypotheekschuld niet eens wordt gedekt.