20-02-2001

Nieuwe arbeidswet in Spanje

In Spanje is onlangs door de nieuwe regering een wet aangenomen die het werkgevers mogelijk maakt om werknemers te ontslaan of hun lonen te halveren. Het enige wat ze moeten doen is melden dat ze verlies (gaan) lijden, iets wat -zoals velen weten- altijd zeer relatief is en te manipuleren in de boekhouding. De regering beweert deze nieuwe arbeidswet te hebben ontworpen om te werkloosheid te bestrijden en verbaast zich over het verzet van de syndicaten en de massale demonstraties in alle grote steden in Spanje. Een algemene staking ligt in het verschiet.

Nu is het waar dat er op dit moment door de crisis in Spanje een werkloosheid bestaat die zijn weerga niet kent: 5 miljoen mensen zitten namelijk zonder werk. Daarbij heerst er een absurd hoge jeugdwerkloosheid: de helft (49,5%) van de Spaanse jongeren heeft geen zicht op de toekomst. Er hebben afgelopen jaar, onder de vorige regering, tentenkampen in Madrid, Barcelona en andere grote steden gestaan om daartegen te protesteren; de zg. beweging 15M of >>'Indignados' is daaruit voortgekomen. Het is echter zeer de vraag of deze generatie binnenkort werk zal vinden door deze maatregel. Eerder zijn de verwachtingen dat er nog meer mensen op straat zullen komen, want de werkgever heeft nu eigenlijk alle macht in handen gekregen en de verwachtingen op een groeiende economie in Spanje zijn op dit moment niet al te hoog. Daarbij hebben we ook te maken met een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en is de verdeling van de rijkdom (lees: winst) nooit het sterkste punt geweest binnen het Spaanse economische bestel, met verwijzing naar de sociale wetgeving en het feit dat sinds de jaren 90 zelfs de overheid nauwelijks nog vaste banen aanbiedt.

Deze situatie zal zeker nog tientallen jaren doorwerken, beweert Bas van Haterd in een artikel op rectec.nl. >>Lees dit artikel.