15-02-2003

Vegetarisch rondreizen door in Spanje

Reizen als vegetariër in Spanje is niet altijd even gemakkelijk. Spanjaarden hebben sinds heugenis een grote voorliefde voor vlees en vis. Maar vandaag de dag is Spanje een modern westers land en met wat creativiteit is het  er een stuk minder moeilijk om er te overleven.

Markten en supermarkten
Zoals het ook in Nederland of België is is elke markt en supermarkt een goede plaats voor het azoeken naar wat je nodig hebt. je moet alleen goed kijken naar de ingrediëntenlijst op de verpakking. Als je op zoek bent naar tofu, soja, tarwegluten, melkalternatieven en ander vegetarisch-biologisch voedsel kan je echter beter naar de 'herbolario' (natuurwinkel).

Natuurwinkels in Spanje hebben dikwijls een groot aanbod aan organische en vegetarische items, zowel klassiek Spaans (organische 'pisto' of vegetarische chorizo's) als internationaal (sushi wraps en organische schapenyoghurt). Soja, rijst en amandelmelk zijn gemakkelijk te verkrijgen, evenals een aanbod aan vleesalternatieven verwerkt in hamburgers, kebab, filets, paté en andere vleesimitaties.

Naast de natuurwinkels en de supermarkten hebben bieden vegetarische restaurants nog wel eens exclusief vegetarisch voedingswaren aan.

Klassieke restaurants
Er zijn voor vegetariërs in Spanje, zoals overal, twee soorten restaurants: een gewoon klassiek restaurant en een vegetarisch restaurant. In een klassiek restaurant moet je op de kaart zoeken naar een vegetarisch gerecht maar het voordeel is dat degenen, in wiens gezelschap je verkeert, een gerecht kunnen uitkiezen met vis of vlees. Het hoofdgerecht van het dagmenu heeft vrijwel altijd vis of vlees. je kunt daarom twee voorgerechten vragen die in de meeste gevallen wel vegetarisch zijn. Je kunt ook vragen om het hoofdgerecht te vervangen door een tortilla.

Denk erom dat de meest voorkomende vegetarische valkuilen zijn: de gebruikte bouillon in tal van gerechten of ham in salades. Je kunt altijd vragen om bepaalde ingrediënten weg te laten in gerechten, die vers gemaakt worden.

Als vegetariër kan je altijd terugvallen op een Italiaans restaurant. Het is alleen jammer, want je gaat toch naar Spanje omdat je geïnteresseerd bent in de cultuur en de gastronomie is daar een deel van. Met enige moeite kan je altijd wel iets van je gading vinden. Ook in een Italiaans restaurant zal je moeten vragen om de betekenis van bepaalde woorden voor ingrediënten. Vraag in ieder geval altijd of er geen vlees bij of op wordt geserveerd.


Een andere mogelijkheid is een Döner Kebab voor een falafel. Dit soort Turks geïnspireerde restaurants kan je tegenwoordig praktisch overal wel vinden. Echte veganisten moeten wel vragen om geen witte saus te gebruiken op de falafel.

Een 'bocadillo' is Spanje's alomtegenwoordige broodje, maar dan gemaakt van een stokbrood. Elke lokale bar, cafetería of café heeft het op zijn menu staan, met kaas (queso), omelet (tortilla), vegetal, etc.


Vegetarische restaurants
Zoals te verwachten is er een grotere kans op het vinden van een vegetarisch restaurant in de grote steden als Madrid en Barcelona. Toch duiken meer en meer dergelijke restaurants op in kleinere steden. Grog gezegd bestaan er in Spanje drie soorten vegetarische restaurants: de 'haute-cuisine', de hippie en de klassieke keuken.

  • 'Haute-cuisine': Vaak exotisch en in stijl. In de wijk 'Chueca' in madrid heb je een aantal. Het restaurant 'Isla del Tesoro' in de hoofdstad geeft een creatief internationaal menu met namen als 'El buen rollito' en 'Cesta del pecado'. Op de ingrediëntenlijst staan seitan, kwarteleieren, bulgur, algen en yucca. Het voedsel is mooi gepresenteerd met eetbare garnering. 
  • Hippie: Felgekleurd, psychedelic en met een sapjes of salade bar. 'Juicy Jones' in Barcelona heeft een grote variëteit op de kaart zoals hartige soepen, salades en gerechten die geïnspireerd zijn op de Indische keuken. Hun website is in het Spaans en het Engels. 'Viva la vida' in de uitgaanswijk La Latina in Madrid is ook de moeite van een bezoekje waard. Je eet er voor het gewicht van wat je eet (in 2012 was dat per 100 gram 1 euro 80).
  • Klassiek: Een typisch Spaans decor van beschilderde tegels en vloerstenen. 'El Estragón' in Madrid serveert een typisch Spaanse keuken maar dan in vegetarische variatie.