26-07-2007

Repatriëring uit Spanje na overlijden

Jaarlijks overlijden zo’n 1.600 Nederlanders in het buitenland. Na een overlijden in het buitenland moet er een repatriëring naar Nederland worden verzorgd. Bij een uitvaartverzekeraar als Monuta is maar liefst 20% van de repatriëringen afkomstig uit Spanje. Hierbij gaat het in het merendeel niet om vakantiegangers, maar juist voornamelijk om mensen die er overwinteren.

Een overlijden is een heftige en vaak emotionele gebeurtenis, helemaal wanneer iemand overlijdt tijdens een vakantie. Er moet dan een hele hoop geregeld worden. Het lichaam van de overledene zal dan teruggebracht worden naar Nederland, waar de uitvaart plaatsvindt. Of andersom: iemand komt te overlijden in Nederland, maar de overledene moet naar het vaderland overgebracht worden waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden.

Procedures
Als iemand komt te overlijden in het buitenland moet er een hoop geregeld worden om ervoor te zorgen dat de overledene gerepatriëerd wordt. Regels en procedures rondom het overlijden zijn in ieder land anders. Ook de lokale gewoonten en wetgeving kunnen van invloed zijn. Het kan daarom verstandig zijn om de Nederlandse ambassade om hulp te vragen.

Als er sprake is van een reisverzekering, wordt het overlijden gemeld bij de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Vaak zorgt de verzekeraar ervoor dat alles geregeld wordt rondom het overbrengen van de overledene naar Nederland. Hetzelfde geldt voor een uitvaartverzekering. Uitvaartverzekeraars hebben een speciale afdelingen die alles rondom repatriëringen regelen. Zij doen dit in samenwerking met de alarmcentrales van reisverzekeringen, of direct in opdracht van nabestaanden.

Akte van overlijden
De lokale autoriteiten zullen een akte van overlijden afgeven. Deze is nodig voor het vervoer van de overledene naar Nederland. Daarnaast verstrekken zij nog een ander document, namelijk een laissez-passer. Hierin verklaart een lokale begrafenisondernemer dat aan de wettelijke voorschriften is voldaan. Ook deze is nodig om de overledene terug naar Nederland of het thuisland te brengen.

Het duurt meestal een aantal dagen voordat een overledene gerepatriëerd kan worden. Soms wordt er in het land van overlijden ook nog eerst onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Ook het regelen van alle benodigde documenten en de legalisatie daarvan kost vaak een aantal dagen. In de tussentijd wordt, in de meeste gevallen dan, de overledene gebalsemd en gereed gemaakt voor het vervoer per vliegtuig of auto.

Kosten
De kosten van een repatriëring kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het land waar de overledene naartoe gebracht wordt. Het overbrengen van een overledene naar België kost gemiddeld zo’n 1.700 euro. Maar een repatriëring naar Brazilië kan oplopen tot zo’n 12.000 euro. Een repatriëring vanuit het buitenland naar Nederland varieert gemiddeld tussen 6.000 en 8.000 euro.

Wanneer iemand komt te overlijden tijdens een vakantie, worden de kosten meestal gedekt uit de reisverzekering. Als de overledene geen reisverzekering had, kunnen de kosten soms vergoed worden uit een uitvaartverzekering. Dat kan de gehele repatriëring zijn of een gedeelte daarvan, afhankelijk van het soort uitvaartverzekering dat iemand had.

Meer informatie op de >>website van Monuta